HELYSZÍN

Pécs

Méret

970 m2

Évszám

2019

TERVEZETT FUNKCIONÁLIS KONCEPCIÓ

A megbízó által meghatározott program nagyobb volt, mint a rendelkezésre álló költségkeret, ezért azt csökkentenünk kellett a lehetőségekhez mérten.

Az épület fő funkcionális egysége az 1. emeleten elhelyezkedő 25 ágyas beteg részleg, amely alapterületét tekintve a legnagyobb kiterjedésű, továbbá átjárást biztosít a meglévő szomszédos épületben. A 2,3 és 4 ágyas szobákat a homlokzathoz közeli traktusokban helyeztük el, így a betegeket és személyzeti kiszolgáló blokkot az épület középső magjában helyeztük el. A megbízóval történő folyamatos egyeztetések során alakítottuk ki ezt a feszes struktúrát, amely a felmerült igényeket kis alapterületen, maradéktalanul kielégíti. A szint középpontjában található a nővér pult, amelyből minden irányban beláthatóak a közlekedők, illetve az a közösségi tér, ahol a betegek étkeztetése is történik. A közösségi térhez dohányzó terasz csatlakozik, amelynek létjogosultsága terápiás jellege miatt megengedett.

A további földszinti és emeleti szintek alapterületét a költségkeret határozta meg. További igény volt, hogy meglévő szomszédos épület gépjárművel megkerülhető maradjon, ezért azt biztosítottuk a tervezett épület „nyaktag” része alatt.

A földszinten a bejárati zónát az előzőek miatt visszahúzva helyeztük el. A látogatók a recepcióhoz és hozzá tartozó váróba érkeznek, itt két vizsgáló fogadja az ambuláns betegeket, valamint további orvosi és pszichológusi szobák látják el a járóbeteg szakrendelést. A földszinten található a központi látogatói szociális blokk és a személyzeti szociális egység is.

A 2. emeleten helyeztük el a nagyobb alapterületű csoportos foglalkoztatót és 25 fős tárgyalót. A szint további területein orvosi és pszichológusi szobák vannak, a csatlakozó kiszolgáló helyiségekkel. Az emelettel egy szintbe lévő lapostetőt, járható terasztetőként terveztük, amely jó időben csoportos foglakozások tartására is alkalmas lehet.

TERVEZETT ÉPÍTÉSZETI KONCEPCIÓ

A telekre a „kialakult” állapotnak megfelelő igazodás van előírva. A Pécsi Járási Építési Hatóság munkatársaival egyeztetve, a környező épületek homlokzati síkját figyelembe véve határoztuk meg a tervezési területet. A szűkös program tovább is nehezítette tervezés folyamatát, így a tömegkontúrokat a legerősebb funkcionális elem, az első emelet határozta meg. A belső funkcionális egységeket felhasználva, azokat egymáshoz képest finoman elmozgatva tudtunk olyan építészeti formálást kialakítani, amely strukturálni tudta ezt az erősen behatárolt formát.

A lebegő (átjárást biztosító) tömeg előtetőként és fogadótér ként működik. A középső, látogatókat épületen belül fogadó egység jelként, erős karakterként jelenik meg az épülettömegen belül. A Köztársaság tér felé néző egység visszafogottabb, tömegét a közösségi térből kinövő terasz doboza határozza meg.

A klinika tömbjén belül az évek során egymás mellé sorolt épületegységek nem hordoznak közös karaktert, így mi sem tudunk, és nem is szerettünk volna az épületünknek illeszkedő, vagy akár rendező szerepet szánni, ezért azt a homlokzati struktúrájában különálló egységként kezeltük.

Az épület homlokzata finoman egyensúlyoz a fegyelmezet és játékos jelleg között. A nyílásokban lévő színes árnyékolók és a kimászást gátló fém lamellák variációja adja az épület gyerekbarát és ezzel együtt megnyugtató jellegét, továbbá a központi épület visszafogottan szerkesztett színes bordákkal ellátott szerelt kerámia burkolat elegánsan kiemeli a színeket.